Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Zářez do živého těla lesa

Navzdory protestům začalo kácení v Bělověžském pralese

Zubři prchají, přicházejí pracovní příležitosti. (Bělověžský prales)
Zubři prchají, přicházejí pracovní příležitosti. (Bělověžský prales)

Nejstarší evropský prales takový zářez ještě nezažil. Polská vláda rozhodla, že z něj vytěží 180 tisíc kubíků dřeva, což je v hrubém přepočtu asi 70 tisíc vzrostlých stromů se skoro půlmetrovým průměrem kmene.

Protestují ochranářské organizace, obočí zvedá Evropská komise, a nesouhlasí dokonce ani nábytkářský gigant IKEA, který čtvrtinu řeziva pro svoji světovou produkci nakupuje právě z Polska; jeho vedení prohlásilo, že dřevo z Bělověžského pralesa kupovat nebude. Tito všichni mají totiž obavy, že tak rozsáhlá těžba pralesu i jeho obyvatelům uškodí.

Pily začaly řezat minulý týden a polská konzervativní vláda své rozhodnutí hájí argumenty, které známe i z boje o českou Šumavu. Prý se rozmnožil kůrovec a padající stromy by mohly zabít turisty. Kromě toho vláda vyčítá své předchůdkyni, že stát na pralese prodělával, když dřevo dostatečně netěžil.

Z hlediska zákona má polská vláda relativně volné ruce, protože těžba má probíhat mimo území, kde člověk nesmí zasahovat. Nicméně předchozí vláda uznávala argumenty ochranářů, že prales je důležitý jako celek a nadměrná těžba v méně chráněné zóně by měla negativní vliv i na tu nedotknutelnou.

Nová vláda naopak říká, že chce pralesu pomoci, protože šířící se kůrovec ohrožuje také rezervaci. Na druhé straně ale těžbu rozplánovala na deset let, což na účinný boj proti kůrovci příliš nevypadá, a polovina ze stromů oficiálně určených na výrub kůrovcem napadena není. Vládní plán ovšem podporují lesníci i místní vesničané v této…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].