Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Pořád jsme hodně přísní

Svatopluk Němeček - ministr zdravotnictví • Autor: Jiří Koťátko
Svatopluk Němeček - ministr zdravotnictví • Autor: Jiří Koťátko

Minulý týden – opět – neprošel zákon, který by měl po vzoru většiny vyspělých zemí omezovat kouření na veřejnosti. Tentokrát dostal stopku kvůli neshodám ve vládní koalici. Premiér i ministr zdravotnictví oznámili, že zamítnutý návrh – i se zapracovanými pozměňovacími návrhy poslanců – do sněmovny podají znovu „co nejdříve“. Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) jej má předložit vládě už toto pondělí. Jaké šance má norma teď?

Protikuřácký zákon provází už léta paradox: většina tvrdí, že ho chce, ale ve sněmovně se vždycky něco zadrhne. Jak pojistíte, aby se „zmatky“ neopakovaly?

Stoprocentní jistota neexistuje. Jsou poslanci, kteří dokážou podat osmdesát pozměňovacích návrhů. Nejde vyloučit další pokus protikuřácký zákon rozvrtat. Podstatná je dohoda v koalici. Chápu to tak, že hnutí ANO teď říká, že do toho už znovu neočekávaně nehodí vidle.

To, co nesete na vládu, obsahuje zapracované návrhy poslanců – kromě nápadu Marka Bendy na možnost kuřáren, kvůli kterému zákon padl. Jak jste s „vylepšenou“ verzí vlastně spokojený?

Kuřárny jsou podle mě maličkost, neviděl jsem v tom problém. Zákon i s poslaneckými návrhy je dobrý kompromis. Zachovává důležité věci. Chrání personál restaurací, nebude se kouřit u dětských hřišť a na kulturních akcích. Na evropské poměry je to spíše přísnější norma.

Kdy se bude zákon schvalovat?

Do konce roku by měl být schválen.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].