Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Klausův tálibán má padla

Respekt 21/2016

Nejdříve jsem byl dost zklamaný, že se Respekt snižuje k praktikám bulváru, když do titulku vkládá název radikálního hnutí, kterého se však článek netýká. Přirovnání guvernéra ČNB a jeho kolegů k Tálibánu je notně přestřelené a v seriózním periodiku nemá co dělat.

Až když jsem se rozhodl se s vámi o své zklamání podělit, uvědomil jsem si, že v článku je slovo „tálibán“ uvedeno s malým počátečním písmenem a v překladu vlastně znamená „studenti“. V tomto významu mi titulek „Klausův tálibán má padla“ a závěrečná věta článku naopak připadají velice trefné.

Honza Klimenta

Slábnoucí vlna startupů

Respekt 21/2016

Fareed Zakaria popsal snižující se zájem Američanů zakládat startupy, u nás naopak zájem o zakládání nových firem sice je, především u lidí ve středním věku, kteří prošli několika zaměstnáními, brzdí ho však stát.

Startupovému prostředí se jako investor i zakladatel vlastního projektu pro efektivnější videomarketing Stream.Plus věnuji několik let. Zatímco založení firmy v Česku trvá tři týdny a stojí zhruba 11 tisíc korun, například v Británii trvá totéž tři hodiny a stojí 15 liber. Český stát totiž ve snaze bojovat proti daňovým únikům vylévá s vaničkou i dítě. Například získání dobrovolné registrace k DPH, kterou nezbytně potřebujete, pokud například nakupujete a prodáváte zboží do firem, je martyrium na řadu měsíců. Finanční úřad vás opakovaně vyzývá k prokazování nových a nových údajů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].