Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Americká převaha

Spojené státy si upevnily pozici světové velmoci, ale potřebují zůstat silné

Postoje Donalda Trumpa se mění v průběhu let, měsíců, někdy dokonce dní. Nedávno se mu podařilo vměstnat dvě protichůdné myšlenky do jediné věty: „Nechci, aby ve třídách byly zbraně, i když, upřímně řečeno, někteří učitelé by měli zbraně mít.“ V jednom bodě je ale Trump naprosto konzistentní. „Tahle země je zapadákov. Jdeme ke dnu, rychle.“ Představa země v úpadku je středobodem Trumpovy kampaně i jeho poselství – vrátit Americe její velikost.

Ve skutečnosti je čím dál více zřejmé, že Spojené státy v posledních letech upevnily svoji pozici jako světová ekonomická, technologická, vojenská a politická mocnost. Země dominuje v podstatě všem hlavním odvětvím, od sociálních sítí přes mobilní telefony až po nano- a biotechnologie, jako nikdy v minulosti. Amerika se proměnila v energetickou supervelmoc, největšího producenta ropy a plynu, a zároveň pronikla do čela zelené technologické revoluce. Je to demograficky živá země, zatímco její ekonomická konkurence (Japonsko, Evropa, dokonce i Čína) čelí jistému demografickému úpadku.

Vítěz bere vše

Joshua Cooper Ramo, autor nové chytré knihy s názvem The Seventh Sense (Sedmý smysl) tvrdí, že ve světě sítí často platí, že vítěz bere vše. Upozorňuje, že existuje devět globálních technologických platforem (Google Chrome, Microsoft Office, Facebook atd.), které využívá více než miliarda lidí. Všechny dominují své části trhu – a všechny jsou americké. Dolar je dnes rozšířenější měnou mezinárodních finančních transakcí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].