Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

V kůži muže

Měli jsme spolu trochu
přechozený vztah.
(Lucia Moravanská alias
Pán William) • Autor: JITKA JANU
Měli jsme spolu trochu přechozený vztah. (Lucia Moravanská alias Pán William) • Autor: JITKA JANU

Lucia Moravanská, studentka Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, má velmi dobrého přítele. Pán William je sebevědomý kritik umění, hudebník a nadšený facebookový komentátor. Jejich vztah je velmi úzký – je to totiž Lucia sama, respektive její mužské alter ego. A také sociologicko-umělecký projekt.

Jaký Pán William vlastně je?

To je těžké říct, už proto, že jsem o něm psala bakalářskou práci a dostala se do stavu, jako bychom za sebou měli přechozený vztah, prostě ponorku. Vždy jsem se snažila, aby byl veselý, vtipný a zábavný. Chtěla jsem, aby byl přístupný, ale ukázalo se, že mnoho lidí projektu vůbec nerozumělo, čemuž se zpětně nedivím. Co se vizáže týče, má Pán William knírka, motýlka a košili, to jsou jeho hlavní poznávací znaky.

Kdy se Pán William zrodil?

Asi před třemi lety. Učila jsem se na státnice a byla pod tlakem. Pán William přišel jako vedlejší produkt; ze začátku šlo o soukromou záležitost spojenou s parodií maskulinity. Později začal fungovat jako identita na Facebooku a vystupovat i coby reálná osoba.

Co si máme pod parodií maskulinity představit?

Šlo v podstatě o performance. Pán William paroduje maskulinitu spojenou s fyzickou silou, agresivitou, zvýrazněnou heterosexualitou, vyšším společenským statusem. Nejvíc se to přetavilo v hudební tvorbě, kdy Pán William řeší vztah k ženám.

Kdo byl pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].