Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Tři roky debat

Staronové vedení Prahy slibuje, že vyjednávání města s občany a developery už bude probíhat férově

Odteď průhledně? (Návrh revitalizace území Masarykova nádraží)
Odteď průhledně? (Návrh revitalizace území Masarykova nádraží)

Česká metropole by se mohla již brzy stát prostorem, který si nebudou porcovat realitní magnáti a jehož obyvatelé se budou těšit větší vstřícnosti zvolených zastupitelů. Krok k této vizi udělá pražská radnice tento týden. Schválí dokument s nudným názvem Pražské stavební předpisy, který by měl zastavit nebo aspoň omezit nadvládu peněz nad pražskými ulicemi a parky. Během tohoto roku začnou experti i veřejnost debatovat o čtyři roky připravovaném dokumentu, nazvaném Metropolitní plán, který by mohl z Prahy udělat žádanou a prestižní metropoli podobnou New Yorku či Vídni. Má to ale svá místní specifika.

Kdo vyhrál?

Pražské stavební předpisy (PSP) už před třemi lety fungovaly. Zjednodušeně řečeno, říkaly, že o tom, co se bude stavět a jak budou vypadat ulice a parky, rozhodují zájmy občanů a až na druhém místě peníze investorů. Třeba že v centru budou chodníky a prostory dost velké, aby na nich mohli chodci „žít“, ne se po nich jen přepravovat z místa na místo na pokraji koridoru, vymezeného autům. A taky říkaly, že v Praze je – po vzoru lepších měst na Západě – zakázaná velkoplošná reklama.

To poslední je miliardový kšeft. Před rokem a půl rozpoutali majitelé tohoto byznysu válku PSP a vypadalo to, že radnice vedená Adrianou Krnáčovou jejich tlaku a penězům podlehne. Hádky o budoucnost předpisů způsobily loni na podzim rozpad pražské koalice, zastavení debat o investicích do Prahy a všeobecnou skleslost, jejíž nositelé si zoufali, že z Prahy se definitivně stává…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].