Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Ať to udělá ombudsman

Neziskovky apelují na poslance, aby veřejný ochránce práv dostal víc pravomocí

Třicet tři neziskových organizací vyzývá poslance, aby posílili úřad ombudsmana. Konkrétně – aby mu dali právo žaloby ve veřejném zájmu v případech, že narazí na jakoukoli diskriminaci. A možnost obrátit se přímo na Ústavní soud, pokud má nějaký zákon či jeho část za diskriminační. O novele zákona o veřejném ochránci práv se bude zřejmě hlasovat tento týden. Do sněmovny ji sice před více než rokem poslala vláda, ale teď se zdá, že někteří vládní poslanci berou zpátečku.

Změna by měla usnadnit život především obětem diskriminace. Náročné soudní tahanice by totiž lidé nemuseli podstupovat sami, veřejnou žalobu by místo nich podal přímo ombudsman. A stejné je to s právem ombudsmana obrátit se s žádostí o přezkum určitého zákona rovnou na Ústavní soud, aniž by předtím jednotlivec musel projít kolečkem soudů nižších, což může ušetřit mnoho let. Právo obracet se rovnou na Ústavní soud dnes mají jen prezident nebo skupina poslanců či senátorů.

Část vládních poslanců, hlavně za hnutí ANO, to považuje za ideální stav. Zdeněk Soukup (ANO) už předložil pozměňovací návrh, ve kterém navrhuje právo ombudsmana obrátit se přímo na Ústavní soud vypustit. Když to chce udělat, má podle něj jako každý jiný občan získat podporu 41 poslanců nebo 17 senátorů, kteří podají návrh za něj. „Myslím, že je to dostatečná možnost, aby ombudsman uplatnil své právo se ozvat,“ obhajoval Soukup svůj návrh při druhém čtení zákona. Nelíbí se mu ani podoba antidiskriminační žaloby ve veřejném zájmu. Soukup…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].