Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

7x ve vedlejší úloze

Alice Horáčková:

Alice Horáčková:
7x ve vedlejší úloze
Alice Horáčková: 7x ve vedlejší úloze

Novinářka Alice Horáčková, jež předloni vydala objevnou knihu o básnířce Vladimíře Čerepkové, se nedávno vrátila s knihou rozhovorů 7× ve vedlejší úloze. Opět s bohatým fotografickým doprovodem a opět se zajímavým tématem – rozhovory se sourozenci slavných osobností. Oproti beatnické rebelce však není výsledek tak jednoznačný; tím spíš, že dramatické osudy sourozenců známých jmen vzbuzují očekávání.

Autorka mluvila s Ivanem Havlem, sestrou Arnošta Lustiga Hanou Hnátovou, Zdenou Mašínovou, Helenou Landovskou, se sourozenci Jana Zajíce Jaroslavem Zajícem a Martou Janasovou, s Janou Navrátilovou a bratrem romského rappera Gipsy.cz, Juliem „Gyullou“ Bangou. Spíše než sonda do jejich duší a názorů je však výsledkem setkání v kavárně nebo na venkovské chalupě.  Možná i proto, že sourozenci slavných příliš po slávě netouží a zpočátku se mnohým z nich do rozhovoru nechtělo. Horáčková jim tak uznale přitakává, nahrává, často za ně návodně vysvětluje věci a dbá, aby nikde nic nezaskřípalo ani nešlo příliš na hranu. Některé sice poměrně rozmluvila, jako třeba svéráznou Helenu Landovskou, nicméně čtenář záhy vycítí, že kniha je poznamenaná nedořečenými slovy a zároveň upovídanými větami, které spíš vzbuzují další otázky.

Že zejména sourozenci těch slavných, kteří emigrovali, trpěli šikanou komunistické diktatury, je bezpochyby hrozné. Nemohli ani studovat, ani pracovat, nebo dokonce skončili ve vězení. Ale bylo by potřeba aspoň nelítostného editora, který by z materiálu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].