Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Kmenové buňky se slevou

Tým vědkyně Evy Sykové nabízel pacientům experimentální terapii za peníze. Etici jsou pobouřeni, ale kauza míří do ztracena.

Omlouvám se všem, kteří naši snahu pomoci špatně pochopili. (Eva Syková) • Autor: Matěj Stránský
Omlouvám se všem, kteří naši snahu pomoci špatně pochopili. (Eva Syková) • Autor: Matěj Stránský

O kmenových buňkách se někdy píše jako zázračném elixíru, který by časem mohl léčit téměř vše – od přerušené míchy přes nemocnou slinivku až po artrózu v koleni. Výsledky jsou zatím sice spíše skromné, ale naděje trvá. Tyhle buňky se mohou měnit na jiný druh tkáně a tím regenerovat lidské tělo, takže by teoreticky mohly léčit nejvážnější choroby, s nimiž si současná medicína nedokáže poradit. Třeba amyotrofickou laterální sklerózu (ALS), nemoc, na niž zemřel například bývalý premiér Stanislav Gross.

Experimenty v téhle oblasti ale zatím přinesly hlavně skandál, jaký česká věda dlouho nepamatuje. Loni na podzim odstartovala reportáž České televize Obchod s nadějí kauzu, jejíž hlavní postavou je Eva Syková, mezinárodně úspěšná badatelka, propagátorka léčby kmenovými buňkami a jedna z nejvlivnějších postav české vědy. Právě ona stojí za klinickými testy léčby této nemoci, s nimiž se pojí mnoho etických námitek. Zjistili jsme, že celý příběh je ještě závažnější, než ukázala reportáž ČT, a v některých aspektech mohl dokonce překročit hranu zákona.

Testy za peníze

Krista Šenkeříková žije s manželem v panelákovém bytě v Hlučíně nedaleko Opavy. Šestapadesátiletá žena se před pěti lety dozvěděla, že trpí ALS, chorobou, která usmrtí většinu pacientů do pěti let od stanovení diagnózy. „Mám asi pomalou formu, takže průběh není tak rychlý,“ říká smířeně. Její nemoc postoupila a život se zásadně proměnil – venku se paní Šenkeříková už musí pohybovat na vozíku, sama…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].