Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Smutek na Divokém západě

Ammon Bundy vytáhl do boje s tyranií Washingtonu

Ammon Bundy • Autor: AFP, Profimedia
Ammon Bundy • Autor: AFP, Profimedia

Některé věci se mohou stát jenom v Americe a některé jenom na americkém západě, dříve divokém. Kde jinde by se dvacítka chlapů v kovbojských kloboucích rozhodla ozbrojit rychlopalnými zbraněmi, vtrhla do národní přírodní rezervace určené k ochraně tetřívků, oznámila, že rezervace musí být předána do užívání místním farmářům, a pohrozila, že pokud je bude chtít vláda vyhnat, zahájí palbu? Byť, máme-li být fér, musíme uznat, že i pro drtivou většinu obyvatel amerického státu Oregon je nečekaná okupace rezervace Malheur farmářskou milicí z Arizony trochu silná káva.

Je pravda, že v oblasti to vřelo. O předminulém víkendu se v nedalekém městečku Burns pochodovalo na podporu dvou místních farmářů, otce a syna Hammondových, kterým federální soud nedávno dramaticky prodloužil tresty za vypálení několika hektarů státní půdy a kteří se kvůli tomu měli v pondělí na několik dalších let vrátit do vězení. Je pravda, že spory s federální vládou o využívání půdy nejsou na americkém západě žádnou novinkou. Že by se ale právě místní zapadákov měl stát místem, kde bude zažehnuta jiskra ozbrojeného boje proti tyranii Washingtonu, to si v Burnsu zřejmě nepředstavoval nikdo. Přesně to však mají muži v maskáčích a obrovských venkovských autech za lubem.

„Jasně jsem pochopil, že náš Pán nemá radost z toho, co se děje Hammondovým. Je to přesně totéž, co se dělo na ranči Bundyových, kdy nás Bůh vedl a radil nám, co dělat. … A já vás teď žádám, abyste se přijeli účastnit té skvělé záležitosti,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].