Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Doma s lahváčem

A nyní trocha hospodského tlachání. V pátek se totiž ve sněmovně zase protlačovalo zavedení elektronické evidence tržeb, jíž se zkratkou říká EET a skeptici to krátí na ET, protože jim ten plán přijde jako z jiné planety.

Nemluvíme teď o pravicové opozici, která se Babišově zákonu rozhodla vzdorovat obstrukcemi. Mluvíme o obyčejných konzumentech piva, kteří mají na rozdíl od poslanců hluboko do kapsy.

V rámci boje proti takzvané šedé ekonomice totiž hrozí, že z českých luhů a hájů vymizí tradiční hospody. Pozor, to nejsou vůbec přehnaná slova. Šéf Českého svazu sladoven a pivovarů František Šámal nedávno odhadl, že zavedení EET může redukovat počet zdejších restaurací až o třetinu, což dělá nějakých deset tisíc hospod, především v menších městech a na vesnicích.

Vtip či tragédie je v tom, že když budou hostinští berňáku přiznávat, kolik sudů se u nich skutečně vypilo, a ne jako doteď jen hrubý odhad podle „plotů“ na pijákově lístku, budou muset cenu piva zvýšit minimálně o třetinu. A to ze hry vyřadí většinu hospod s proslulou „desítkou za dvacku“. Když bude na vesnici stát pivo třicet a víc, dá se čekat, že si lidé budou radši domů kupovat levné lahváče.

V chudších regionech se to děje už teď. Ona proslulá česká hospoda, kde se lidé nescházejí jen kvůli pivu, ale hlavně kvůli sobě, na vesnicích začíná scházet na úbytě. Čímž nijak nechceme říci, že by měla sněmovna přestat bojovat proti šedé ekonomice. Pouze chceme říci, že sedět doma sám s lahváčem není žádná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].