Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Řídit stát jako podnik

Představa Donalda Trumpa, že politiku lze dělat stejně jako byznys, je scestná

Donald Trump je v očích svých sympatizantů především úspěšným podnikatelem, proto je příliš netrápí jeho politické názory, hulvátská rétorika a chování. Je to prostě velký šéf, který dá věci do pořádku. Nikdo tomu nevěří víc než samotný Trump, jenž tvrdí, že zkušenosti ze světa byznysu mu pro zvládnutí prezidentské funkce bohatě stačí. „Myslím, že zvládnout velký byznys je vlastně těžší,“ řekl loni.

O Trumpově podnikatelských úspěších se vede jistá debata. Zdědil slušné jmění po svém otci a podle některých propočtů by byl dnes bohatší, kdyby tyto peníze investoval do akcií. Nejvíc se mu daří hrát úspěšného byznysmena ve vlastní televizní show The Apprentice (Učedník).

Je však třeba uznat aspoň to, že Trump hrozivě vyniká v marketingu. Podařilo se mu vytvořit ze svého jména značku tak, jako se povedlo jen nemnoha jiným. Skutečný problém ale je ten, že talent pro podnikání může být irelevantní, protože byznys je něco úplně jiného než vládnutí. Prezidenti v moderních dějinách, kteří toho dosáhli nejvíc – Franklin Roosevelt, Lyndon Johnson a Ronald Reagan –, nepatřili do světa byznysu. Někteří, již měli zkušenosti s podnikáním, jako George W. Bush a Herbert Hoover, dopadli v Bílém domě mnohem hůř.

Omezená moc

Neexistuje jasný model. Jeden z mála úspěšných šéfů v byznysu, který ve Washingtonu uspěl, je Robert Rubin. Tento bývalý šéf Goldman Sachs působil v Bílém domě jako hlavní ekonomický poradce a později jako ministr financí za éry Billa Clintona. Ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].