Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Uprchlíci a my

Je u nás možné vést otevřenou a zároveň věcnou debatu o uprchlících? Na tuto otázku jsme se pokusili nalézt odpověď v Učené společnosti ČR uspořádáním veřejného hádání s názvem Uprchlíci a my: česká očekávání a německé zkušenosti. Spolu s kolegy z Výzvy vědců proti strachu a lhostejnosti jsme využili nabídky německé ambasády pozvat do Prahy tamní odborníky na uprchlické téma. Podařilo se nám tak dostat pod jednu střechu a představit veřejnosti přední akademiky z obou zemí, řešící různé aspekty uprchlictví od právní ochrany migrantů přes soužití lidí různých kultur až po zapojování nově příchozích na trhu práce.

Vzhledem k volbě tématu jsme předpokládali zájem veřejnosti. Nečekali jsme ale, že konferenční místnost v budově Akademie věd ČR na Národní třídě bude doslova praskat ve švech. Kromě členů akademické obce a zástupců velvyslanectví SRN včetně ambasadora přišla více než stovka lidí reprezentujících širší veřejnost. Předem jsem se trochu obával, že se záhy odhalí nepřekonatelné názorové rozdíly mezi odborníky a laiky. Ve skutečnosti se však během debaty ukázalo, že názorový příkop leží jinde a do značné míry kopíruje státní, nikoli akademickou hranici.

Němečtí účastníci debaty byli až suchopárně praktičtí. Jednou tu uprchlíky máme, tak se o ně prostě musíme postarat. A je i v německém zájmu, aby se v nové zemi cítili dobře, rychle se naučili jazyk a zapojili se ve školách a na pracovištích. Samozřejmě je třeba řešit i bezpečnostní aspekty a je jasné, že země má jen…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].