Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

DŮM

Dřevo je nová ocel. Ocelové konstrukce způsobily před sto lety revoluci ve stavebnictví, teď ji udělají dřevěné. To tvrdí v prohlášení tým složený z výzkumníků z Univerzity v Cambridgi a architektonické kanceláře PLP, kteří minulý týden představili dřevěný mrakodrap Oakwood Tower pro Londýn. Měl by mít tři sta metrů a nosnou konstrukci z dubového dřeva. Zatím je nejvyšší dřevěnou stavbou čtrnáctipatrový dům v norském Bergenu, plánů na vysoké stavby ze dřeva ale přibývá na celém světě. Je dřevěný mrakodrap skutečně na spadnutí?

Autor: Mark Cocksedge
Autor: Mark Cocksedge

VĚC

Architektka Zaha Hadid minulý měsíc zemřela, ale na Dnech designu v Miláně měla ještě několik premiér. Představen tu byl třeba krystal s hadidovsky lomenými oblouky od firmy Swarovski. I další firmy si pospíšily ukázat výsledky spolupráce se slavnou tvůrkyní: pro Citco vytvořila policový systém, pro Sawaya & Moroni stůl. Kdo se dobře prodává za života, se bude ještě lépe prodávat po smrti, předpokládají marketingová oddělení.

„Jen město, co nemá vkus, vystavuje autobus.“

Název petice, kterou podepisují Litomyšlané, jimž se nelíbí, že v Klášterních zahradách je vystaveno dílo Lukáše Rittsteina – autobus proražený rourou. Uvnitř se promítá film o setkání vyspělé civilizace s primitivy. A ty v Litomyšli nemají rádi.

Autor: AFP, Profimedia
Autor: AFP, Profimedia

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].