Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Kdopak to tu mluví?

Někteří mu vyčítají, že przní češtinu. „Slangové a neformální výrazy dost často reagují na společenské fenomény, já je pouze dokumentuji,“ ohrazuje se proti takovým nařčením Martin Kavka (38), zakladatel webového slovníku Čeština 2.0.

Nic pro jazykové puristy.
(Martin Kavka) • Autor: Milan Jaroš
Nic pro jazykové puristy. (Martin Kavka) • Autor: Milan Jaroš

Aktivně člověk používá okolo dvou až tří tisíc slov. Na vašem webu jich je přibližně šest tisíc a každý den přibývají. Budeme jednou všichni mluvit česky 2.0?

Byl by to hezký experiment, ale nerozuměli bychom si. Slovník nepokryje všechny výrazy, které běžně používáme. Takže vždycky to bude hlavně zábava. Některá slova jsou nám okamžitě jasná. Jako okamurovat – rádoby fundovaně se vyjadřovat k čemukoli – či babicovat, tedy vařit z náhražek podle Babici. Pak jsou to slova z angličtiny nebo z chatovacích zkratek, jako třeba lolek – znamená neustále roztlemeného člověka podle zkratky LOL, laughing out loud, hlasitě se směji. U některých slov je naopak nutný komentář; třeba bílý sex je noční vyjídání ledničky a duhové dítě potomek lesbického nebo gay páru.

Jak nápad na web vznikl?

Vlastně náhodou. Jednou jsem v tramvaji zaslechl slovo a nevěděl jsem, co znamená. Šlo nejspíš o nějakou vulgaritku, už si ani nevzpomenu. Vím jen, že jsem si ho zkoušel najít na Googlu, a nic. Tak mě napadlo, že takových slov je určitě víc a že by stálo za to je zaznamenávat. Pak mi kamarád řekl, že by bylo dobré, kdyby se k tomu dostali i další lidé. Tak jsem vytvořil Češtinu 2.0. – to bylo v roce 2008.

Kdo na ni přispívá?

Je to spíš one man show – co se ke mně dostane nebo na co narazím v diskusích, na sociálních sítích, v médiích, na blozích, v reklamách, ale i v hospodách. To všechno…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].