Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

FAMU to nekončí

Je dobře, že se policejní prezident omluvil děkanovi FAMU za to, že policie přišla do školy vymáhat sejmutí tibetských vlajek během návštěvy čínského prezidenta. Takové praktiky do demokratické společnosti nepatří a tlak veřejnosti to představitelům bezpečnostních složek připomněl. Omluvu ale vzápětí znevěrohodnilo vystoupení představitelů policie, že k žádnému jinému přehmatu nedošlo.

Policejní ředitel Tomáš Tuhý se původně nechtěl omluvit ani FAMU. Tvrdil totiž, že policie vůbec na akademickou půdu nevstoupila. Nebýt záběrů z kamer, které jsou ve škole nainstalovány, lhala by nám policie evidentně i nadále. Bohužel u dalších zákroků policistů ve školách, bytech či jiných objektech kamery nebyly, a tak strážci pořádku mohou tvrdit, že nic dalšího se nestalo.

Jenže stalo a těch výpovědí je hodně. Včetně účastníků demonstrace, kterým policie zabránila ve vyjádření jejich názoru tím, že je nepustila na místo, kde bylo setkání občanů řádně ohlášeno. Postupem bezpečnostních složek se ještě budou zabývat státní zástupci a chtějí ho řešit i někteří poslanci, takže případ nekončí. A to je dobře, protože to, co jsme zažili během čínské návštěvy, by se už nemělo opakovat.

Bohužel z vyjádření policejního prezidenta vyplývá, že se to znovu stát může. Postup svých lidí považuje za standardní. Prezident Miloš Zeman dokonce na Hradě policisty vyzval, aby tak jednali i v budoucnu.

I proto je třeba se připravit na dny příští. Ponaučením je, že pokud vás policista osloví s výzvou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].