Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Ratajský les

Aleš Palán

Aleš Palán: Ratajský les
Aleš Palán: Ratajský les

Zvolit si jako téma vypořádávání se se zločiny komunismu spáchanými v padesátých letech minulého století znamená, že ke knize bude hodně čtenářů přistupovat s předem utvořeným názorem. Část bude mít autora za antikomunistu, antikomunisté se budou těšit, že to bolševikům někdo nandá.

V tomto ohledu se dá mluvit o štěstí, že kniha nevyšla pod plánovaným názvem Lovci komunistů. O otevřeném čtenáři by si autor mohl nechat zdát, přitom právě takového si Ratajský les žádá. Čtenáře, který neinklinuje k rychlým soudům a bude se zajímat o motivace lidí, řekněme, morálně nevyhraněných a nejednoznačných. Právě tak se je snaží modelovat Aleš Palán, který se v základních rysech inspiroval příběhem Anny Kvášové, komunistické funkcionářky zastřelené 10. ledna 1952.

Po šesti letech

Jihlavský rodák Palán je signatář Charty 77, novinář a spisovatel, který vedl knižní rozhovory s bratry Reynkovými či opatem Tajovským. A v těchto souřadnicích se nachází Ratajský les.  Je tu znát pečlivý sběr faktů, ale nejde o převyprávění historie. Palán umí zacházet s jazykem, především s jeho hovorovou vrstvou, román je polyfonií přímých řečí, vnitřních monologů a zpovědí. Jazyk je až překotný a hrubý, ale vždy v souladu s postavou.  Občas se Palán v líčení dostává až na hranu krváku, zároveň z žánrových prvků staví moralitu založenou na křesťanském étosu.

Román se změněnými jmény se odehrává ve třech časových rovinách a krátké kapitoly se střídají v pořadí 1958, 2014 a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].