Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

AIDS se vrací

Česko zažívá epidemii viru HIV. Každý rok přibývá rekordní počet nově nakažených a země nemá plán, jak obávanou nemoc zastavit. Úřady se v této situaci rozhodly vyzkoušet problematickou strategii – trestní stíhání nemocných.

Gay klub a diskotéka Termix, Praha • Autor: Matěj Stránský
Gay klub a diskotéka Termix, Praha • Autor: Matěj Stránský

Říkej mi třeba Petr,“ navrhuje mladý muž, zatímco usrkává z hrnku kávu. Sedíme v restauraci v centru Prahy, venku začíná jaro a elegantně oblečený brunet se k novináři, kterého vidí poprvé, chová vstřícně a přátelsky. Ovšem jen do jisté míry – stupeň utajení téhle schůzky je ve skutečnosti tak vysoký, jako by mělo dojít k předání další várky dokumentů Panama Papers.

Neznáme Petrovo pravé jméno ani věk. Pochází z východních Čech, ale nevíme, jak dlouho žije v Praze ani co tady dělá za práci. Rozhovor se domlouval přes anonymně zřízenou e-mailovou schránku. A jakýkoli detail, který by mohl prozradit identitu, muž okamžitě doprovází rozhodným: „Tohle tam určitě nepiš.“

Pouze advokát, který setkání zprostředkoval, ručí za to, že je to „on“. Jeden z homosexuálních mužů, které pražská hygienická stanice považuje za hlavní šiřitele nákazy HIV v Česku a podala na ně trestní oznámení. „Policie hledá třicet mužů. Měli HIV, a přesto si užívali nechráněný sex!“ hlásila na konci ledna média.

Důkazem pro ono šíření viru HIV měl být fakt, že vybraní pánové se v roce 2014 nakazili jinou pohlavně přenosnou nemocí. Petr, který je HIV pozitivní čtyři roky, se ocitl na seznamu kvůli kapavce, kterou chytil před dvěma lety. Před pár týdny dostal předvolání k výslechu a musel vysvětlovat policistům, jak se to stalo. „Nikoho jsem neohrozil, měl jsem sex s jiným HIV pozitivním mužem,“ vysvětluje, „a navíc nešlo o soulož bez ochrany. Kapavka je hodně infekční, chytíš ji i při vzájemné masturbaci.“

O tom, že je HIV pozitivní, prý neví jeho rodina, zaměstnavatel ani většina přátel. Diagnóza kdysi fatální nemoci, jejíž léčba se za posledních třicet let zásadně zlepšila, je podle něj dodnes tak stigmatizující, že ji většina lidí raději tají. Petr zatím neví, jak jeho případ dopadl, policie se mu od výslechu neozvala. Podle dostupných informací už ale odložila více než polovinu z třiceti podnětů pro nedostatek důkazů.

„Je to nesmyslné pronásledování nemocných, které dokazuje, že máme tak dvacet let zpoždění za Západem,“ říká vyšetřovaný třicátník naštvaně. „A tahle kauza celý problém s HIV jenom zhorší. Přispěje k šíření viru, protože komunita ztrácí důvěru v lékaře.“

Zní to jako stěžování si člověka, který má problémy se zákonem. Když se ale do víru epidemie HIV v Česku ponoříme hlouběji, zjistíme, že Petr má nejspíš pravdu.

Letošní březen se stal měsícem, v němž v Česku přibylo nejvíc nově infikovaných lidí virem HIV od roku 1985, kdy se nemoc objevila poprvé. Rekordy ovšem nejsou v téhle statistice nijak výjimečné – posledních deset let padají takřka každý rok.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].