Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Víc než hadry

Proč módní návrhářka Liběna Rochová nevěří na trendy

Liběna Rochová • Autor: Matěj Stránský
Liběna Rochová • Autor: Matěj Stránský

Ateliér módní návrhářky Liběny Rochové je třípokojový byt v honosném činžáku na Malostranském nábřeží. Sem dochází její prominentní zákaznice, tady pořádá dvakrát ročně přehlídku pro sto lidí. Teď se tu ale vznáší jen vůně čerstvých lilií a klid. Střelecký ostrov za oknem je vylidněný, pokoje jsou prázdné, čisté, bílé. A na stole leží skleněná kostka, v níž je zasazená ampulka parfému. Trofej Grand designér roku, kterou Liběna Rochová přebírala na konci března.

Cena v její tvorbě neznačí žádný mezník. Liběna Rochová dělá už třicet let vlastně totéž: výtvarnou módu založenou na originální konstrukci střihů a sofistikované práci s materiálem. Módu svoji, která nepodléhá trendům, nýbrž je odrazem osobní kreativity. Zajímavé je hlavně to, že v roce, kdy Liběna Rochová oslaví pětašedesáté narozeniny, se tyhle hodnoty zase velmi nosí. „Nechtěla jsem dělat jenom hadry. To mě nikdy nebavilo,“ glosuje to Liběna Rochová. „Víc než hadry“ je docela výstižné heslo pro dnešní módu. Klidně by se k němu mohly přihlásit malé značky z celého světa, od nichž se momentálně očekává, že přinesou do módy novou energii.

Jako Leonardo

Liběnu Rochovou zná každý – minimálně podle jména. Dokonce ji lidé občas poznají na ulici, je možná nejslavnější tuzemská módní návrhářka. Má prosperující studio, kde svého času šila Lucie Bílá, její šaty měly Hana Zagorová i Hana Hegerová a známé ženy se u ní oblékají i v současnosti. I jejich návrhářka je tedy svým způsobem V.I.P. – což má své výhody.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].