Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Lidé, Politika

Lidé a události

Brookside
Brookside

1994

Britská mýdlová opera Brookside běžela v televizi už dvanáctým rokem, když se to stalo. Jedna z nejoblíbenějších postav Beth Jordacheová objala chůvu svých dětí a… roztouženě ji políbila. První lesbický polibek v britské televizní historii vyvolal diváckou bouři, společnost Channel 4 zaplavily stížnosti stejně jako nadšené díky za progresivní krok.

Simpsonovi • Autor: 20th Century Fox
Simpsonovi • Autor: 20th Century Fox

2016

Dnes už coming out na obrazovce tolik nepřekvapí, ale drobný rozruch ještě vyvolat může. V posledním díle kresleného seriálu Simpsonovi se věrný asistent nerudného ředitele jaderné elektrárny Waylon Smithers otevřeně přiznal, že je gay, a dopřál si rande s pohledným barmanem. Smithers svou orientaci divákům tajil dlouhých 27 let.

Ivan Bartoš • Autor: Matěj Stránský
Ivan Bartoš • Autor: Matěj Stránský

Bartoš šéfem Pirátů

Ivan Bartoš, který před dvěma lety rezignoval z postu šéfa Pirátů kvůli vnitrostranickým sporům, je zpátky. Staronový předseda povede stranu do krajských voleb, v nichž se plánují koalice se spřízněnými subjekty, třeba se Stranou zelených.

ČSSD šetří

Po prohraném soudním sporu, který straně nakázal zaplatit právníkovi Zdeňku Altnerovi 337 milionů korun, hledají sociální demokraté, kde ušetřit. Pro letošek seškrtali rozpočet o 55 milionů. Snižují provozní náklady, mzdy a hlavně výdaje na podzimní volební kampaň. Strana se nechystá prodávat nemovitosti.

1643

Tolik loni na světě podle Amnesty International…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].