Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Místa, kde se potkáváme, Společnost

Taková pěkná diagnóza

MediCafé: lékařské přednášky v kavárnách

V Praze nejčastěji v Café Kampus, Náprstkova 10,
Praha 1, další místa a události sledujte na FB
MediCafé Praha/Brno/Ostrava/Olomouc/Plzeň/HK
V Praze nejčastěji v Café Kampus, Náprstkova 10, Praha 1, další místa a události sledujte na FB MediCafé Praha/Brno/Ostrava/Olomouc/Plzeň/HK

„Nechceš si sednout?“ – „Ne, stát je fyziologičtější,“ uvolňuje marně židli jeden ze studentů medicíny mladší spolužačce. Chtělo by se dodat „ať nám v tom případě nevynesete spaní“. V Café Kampus se v místnosti s projektorem tísní víc než padesát mediků a lidí se zájmem o medicínu – a tématem dnešní debaty bude spánek, konkrétně poruchy spánku.

„Myslíš, že nám ukáže neklidný nohy nebo spánkovou apnoe?“ – „Já nevím, já chci vidět, jak vypadá noční děs,“ baví se další hlouček budoucích doktorů. Oproti tomu normální smrtelníky nejvíce zajímá chrápání, nespavost a náměsíčnost, zkrátka věci, které jsou už pro mediky nuda.

Autor: Picasa
Autor: Picasa

Šum ustane, když za pultík nastoupí lékař a vedoucí spánkové laboratoře FN Motol Karel Šonka. Více než hodinu a půl pouští videa se spícími pacienty, ale nikdo v sále během nich oka nezamhouří.

„MediCafé je projekt pro širokou veřejnost, ale nejčastěji na přednášky chodí medici, protože mají možnost slyšet historky a případy přímo od hvězd z oboru,“ říká organizátor Jiří Gurka. Do kavárny za zájemci o obor tak v minulosti přišel vyprávět doktor bez hranic Tomáš Šebek, kardiochirurg Jan Pirk a další. MediCafé se přitom zdaleka netýká jen Pražanů. Zkoušet určit diagnózu nebo prostě jen poslouchat doktora lze v každém z měst, kde je lékařská fakulta.

Autor: Picasa
Autor: Picasa

„Pamatuju si, jak jsem se tísnila na zemi mezi stovkou lidí v kavárně, abych viděla na některého z doktorů. Vždycky nám řekl příznaky a my hádali, co by…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].