Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Autor: Tomáš Souček
Autor: Tomáš Souček

BOŽÍ ŠATNA

Usebrání po hlasování

Jedna z šaten Poslanecké sněmovny je od minulého týdne kaplí. V jejím centru je mohutný dřevěný kulatý stůl s chybějící výsečí, která symbolizuje nedokonalost každého lidského společenství. Zaceluje ji barokní socha Krista, umístěná na stéle ve výseči. Celý prostor je plný symbolických odkazů na starý a nový zákon a duchovní občerstvení by tu měl najít každý poslanec s křesťansko-židovskými kořeny. Navrhl Josef Pleskot, spolupracovali Norbert Schmidt a Eva Vopátková.

Autor: Tomáš Souček
Autor: Tomáš Souček

ČLOVĚK

„Vzdejte se prachů, držte se principů,“

řekl Pierre Bergé, životní a obchodní partner módního návrháře Yvese Saint-Laurenta na francouzském rádiu Europe 1 na adresu značky Dolce & Gabbana a dalších firem, které šijí pro muslimské ženy burky a hidžáby. Designéři podle něj nemají navrhovat věci, jimiž „skrýváme ženy a nutíme je žít skryté životy“.

VĚC

Mini pro mimi

Mezi koupáním, mixováním a papáním napadají kreativní rodiče různé věci. Maminku, grafičku a psychoterapeutku Gabrielu Hrdina napadlo houpací prkno (naštěstí ne doslova). Je to houpačka, zbavená všeho zbytečného a očištěná na samu podstatu houpání. Houpací prkno a mnoho dalších věcí pro děti bude od středy do neděle k vidění v pražské Ville Pellé, kde proběhne Dětský prodejní festival mini. Ředitelkou je teoretička designu Tereza Bruthansová, ve výběru…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].