Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Politická maturita

Budoucnost Ameriky i Británie závisí na ochotě mladých lidí jít k volbám

Už už to vypadalo, že Bernie Sanders v souboji s Hillary Clintonovou končí. Její náskok se pomalu zvyšoval a čím dál více komentátorů i politiků se ptalo, proč to senátor z Vermontu nevzdá. Pak přišlo jeho nečekané vítězství v Michiganu a ještě důležitější triumf ve státě Washington. Sanders sice zůstává stále v primárkách amerických demokratů hodně pozadu, otevřely se mu však alespoň matematické možnosti k vítězství. Pokud třeba selžou předvolební průzkumy (což už se v případě státu Michigan stalo) a on s převahou vyhraje ve velkých státech New York, Pensylvánie, Kalifornie a New Jersey.

Takový vývoj je málo pravděpodobný, nicméně o Sandersově otisku do budoucnosti Demokratické strany již vychází nespočet komentářů – už dnes ji totiž posouvá výrazně doleva. A protože ho z drtivé většiny volí mladí lidé, je dosti pravděpodobné, že jeho program plný rozhořčení proti stávajícím poměrům a snahy udělat ze Spojených států americkou Skandinávii je ve skutečnosti budoucností americké levice.

Souboj generací

Letošní předvolební boj je opravdu zvláštní a na straně demokratů připomíná ze všeho nejvíce souboj generací. Sanders celkem pravidelně bere tři čtvrtiny i více hlasů voličů do třiceti let. Hillary Clintonová zaznamenává podobné úspěchy v generaci jejich prarodičů. „Ocitli jsme se v okamžiku, kdy mladí a staří nevypadají stejné, nepřemýšlejí stejně, nevolí stejně, nezakládají stejně rodiny, nepoužívají stejně technologie a nesdílejí mnohé základní sociální a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].