Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Policie ve službách Číny

Omezení naší svobody se nesmí přejít mlčením

Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Od sametové revoluce tu nebyly tak pečlivě využity bezpečnostní složky proti obyvatelům vlastní země. Pokud jde někdo na nepovolenou demonstraci nebo na zakázaný koncert či obsadí na protest proti chátrajícím domům cizí budovu… vždy musí počítat s rizikem, že bude popotahován policií. Nikdo by ale neměl ani na vteřinu získat dojem, že když bude mít jiný názor než vládnoucí síla, tak bude vystaven policejní šikaně. A to se stalo. Policie vstupovala do bytů a kanceláří, aby lidem zabránila ve vyjádření jejich názoru na čínskou politiku. Stejně tak zabránila v uskutečnění řádně nahlášené a schválené demonstrace. To nelze v žádném případě akceptovat.

Nedůvěryhodná vysvětlení

Pokaždé když přijede do hlavního města nějaký představitel velmoci, je to spojeno s různými omezeními, která se dotknou života v metropoli. Většina občanů to chápe a maximálně si trochu zabrblá, že se jim protáhla cesta do práce. Policie zkrátka má za úkol chránit zahraničního státníka a musí k tomu mít adekvátní podmínky. To, co se dělo minulý týden, ale nemělo s bezpečností nic společného. Policie nechránila čínského a českého prezidenta před útočníky, chránila je před lidmi s jinými názory. A dělala to tak, že omezovala ústavou garantovanou svobodu zdejších obyvatel.

Neváhala zajít tak daleko, že vcházela do bytů, škol, výstavních síní či kanceláří, všude s výzvou, aby občané sundali tibetské vlajky. Většinou to doprovázela komickým odůvodněním, že snajpr přes vlajku nevidí, jestli je uvnitř…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].