Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Nejdřív radikálové, až poté fanatici

Nová generace teroristů má jiné kořeny než jejich předchůdci z al-Káidy

Teroristické útoky v Bruselu, jež následovaly v krátkém sledu po atentátech v Paříži a San Bernardinu, rozdmýchaly již tak dost prudkou debatu o islámském terorismu v Americe. Na Západě teď mnozí – včetně dvou hlavních republikánských kandidátů, Donalda Trumpa a Teda Cruze – volají po kampani, jež by se otevřeněji zaměřila na muslimské komunity a pátrala po těch jejich příslušnících, kteří mohou mít sklony k náboženskému extremismu, a tedy terorismu.

Nedávné bombové útoky v Evropě ale spáchala nová generace teroristů, která rozvrací naše předchozí představy o tom, co teroristy motivuje a jak je rozpoznat a zastavit. Když vše zjednodušíme, dnešní teroristé nejsou náboženští extremisté, kteří se stali radikály, ale spíše radikálové, kteří se stali náboženskými extremisty. Tento rozdíl je zcela zásadní.

Stačí se podívat na dva bratry, kteří naplánovali a provedli atentáty v Bruselu – Ibrahima a Khalida El Bakraouiovy. Narodili se v dělnické rodině přistěhovalců z Maroka, náboženství je příliš nezajímalo a brzy se dali na cestu zločinu. Když jim bylo něco přes dvacet, oba se podíleli na krádežích aut a ozbrojených přepadeních. Ibrahim byl za pokus o vraždu odsouzen k devíti letům vězení, jeho bratr dostal za ozbrojenou loupež pět let. A teprve potom, ve vězení nebo ještě později, začala jejich cesta k džihádu.

Ožrala a narkoman

Jejich příběh je nápadně podobný příběhům mnoha jiných teroristů z Belgie nebo Francie. Jenom několik z nich bylo oddanými muslimy.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].