Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Květenství žehem

Jizerské hory se pyšní evropským unikátem – v liberecké botanické zahradě vykvetl stoletý australský žlutokap, což se stává pouze po požárech. I jeho téměř třímetrové květenství se stovkami kvítků je mimořádné. „Rozhodli jsme se mu atmosféru Austrálie a spáleniště vytvořit,“ říká zahradnice Blanka Nouzáková.

„Věřili jsme, že to vyjde.“
(Blanka Nouzáková) • Autor: Matěj Stránský
„Věřili jsme, že to vyjde.“ (Blanka Nouzáková) • Autor: Matěj Stránský

Jak jste to udělali? To jste ve skleníku založili oheň?

To z důvodu bezpečnosti nešlo. A taky bychom o žlutokap nechtěli přijít. Poblíž něj nám ale uschly dva exempláře, takže jsme je opálili letovací lampou. Nicméně vykvetl nejspíš i díky loňským horkům.

Proč vůbec požár potřebuje?

V Austrálii jsou požáry běžné a rostliny se tomu přizpůsobují. Ač se to nezdá, do spáleniště se dostanou živiny a rostliny pak také mají více prostoru k růstu. Hlavně semena potřebují projít požárem, aby vyklíčila. Z kmene našeho žlutokapu je patrné, že požáry již prodělal; z velikosti květenství je pak zřejmé, že už určitě i kvetl.

Semena australských rostlin tedy opalujete?

Jejich semena potřebují narušení tvrdého obalu, což v přírodě zajistí právě požár. V umělých podmínkách bychom míru působení těžko odhadovali. Obal lze narušit jemným smirkovým papírem, já volím ještě jinou variantu: přelévám je vroucí vodou a v té nechám semena stát, dokud nenabobtnají. Právě žlutokap nicméně klíčí i bez této procedury – požár potřebuje jen k vykvetení.

Proč se jmenuje žlutokap, když kvete bíle?

Název rostlina nedostala podle květů, ale proto, že roní žlutou pryskyřici. Australští domorodci používají dlouhý stonek květenství jako oštěp a pryskyřicí přilepují hrot. Květy pak pro jeho sladký nektar vyvářejí. To jsme ovšem nezkoušeli.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].