Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Místa, kde se potkáváme, Společnost

Kašna s Warholovou polívkou

Klub V. kolona v pražských Bohnicích

Kavarna V. kolona, PL Bohnice • Autor: Matěj Stránský
Kavarna V. kolona, PL Bohnice • Autor: Matěj Stránský

„Jak to, že vlasy jsou tak pěkný a vlasy v umyvadle tak odporný? A kdo Warholovi poradil tu polívku?“ Podobných otázek je na oknech Klubu V. kolona spousta a na některé možná odpověď ani neexistuje. Jistá míra nezaručenosti je totiž při návštěvě nezbytná.

Bývalá zimní zahrada byla v roce 1999 opravena a sdružení Green Doors zde vybudovalo tréninkovou kavárnu pro pacienty s psychózou. Hlavním úkolem klubu je propojit péči v nemocnici s komunitní péčí, přilákat veřejnost a prolomit tak zdi psychiatrické léčebny. Kavárna také zajišťuje občerstvení pro sousedící Divadlo Za plotem. Nemocniční scéna byla zprovozněna na začátku devadesátých let, několikrát za měsíc se tu konají kulturní akce. I kavárna sama organizuje koncerty a každou druhou středu a čtvrtek pak filmový klub.

Kavarna V. kolona, PL Bohnice • Autor: Matěj Stránský
Kavarna V. kolona, PL Bohnice • Autor: Matěj Stránský

„Klienti zde pracují v rámci pracovní rehabilitace. Nejedná se o nic specializovaného, nezaměřujeme se tu třeba na baristiku. Jde o pracovní návyky. Testujeme tu, jaká psychická zátěž je ještě pro naše klienty přínosná a jak reagují na stresové situace,“ říká jedna ze servírek – sociálních pracovnic. Jistá míra tolerance se vyžaduje i od návštěvníků. Alkohol je možné podávat až od sedmé hodiny, po objednání jídla dostanete kartičku s číslem, která vás prosí o shovívavost a trpělivost při čekání. V současnosti v rehabilitačním programu pracuje přibližně třináct lidí. Kavárna a rehabilitační program pro pacienty s psychózou jsou těsně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].