Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Fronta na kérku

Už od pěti od rána čekaly minulou sobotu desítky zájemců před pražskou Lucernou, aby si nechali vytetovat na kůži jedno písmenko ze Všeobecné deklarace lidských práv. Projekt Human Rights Tattoo, který byl součástí festivalu dokumentárních filmů Jeden svět, přivezl do Prahy nizozemský umělec Sander van Bussel.

Tetování je velmi osobní
způsob, jak se zavázat
k šíření lidských práv. • Autor: HN - Lukas Biba
Tetování je velmi osobní způsob, jak se zavázat k šíření lidských práv. • Autor: HN - Lukas Biba

Proč lidem tetujete písmenko z deklarace?

To se musím vrátit na začátek. Kdysi jsem se spřátelil se Stevenem Nyashem, keňským aktivistou, který byl za své názory v roce 2012 zavražděn v Nairobi. Tehdy jsem si uvědomil, že ne pro všechny jsou lidská práva automatická; proto vznikl projekt Human Rights Tattoo. I jeden centimetr lidské kůže může upoutat a tetování je velmi osobní způsob, jak se zavázat k šíření lidských práv, jež jsou univerzální a zároveň osobní. Když si každý nechá vytetovat jedno písmeno, okruh se rychle rozšiřuje.

Kolik písmen deklarace má?

6773. Nyní jsme u článku 17 – „Každý má právo vlastnit majetek jak sám, tak spolu s jinými“ – a vytetovaných písmen je 2960, takže nejsme ani v půlce. Projekt běží čtyři roky a očekávám, že dalších pět šest let bude trvat.

Písmeno si dobrovolník může vybrat, jaké chce?

Ne, dostane ho přidělené. Každý, kdo chce mít tetování, je další písmeno v řadě. Jediné, co si může vybrat, je font a místo pro kérku.

Jen místo a font?

Ano, přesně tak. Ale mohou být výjimky, proč písmeno změnit a nechat si vytetovat jiné. Důvodem může být třeba to, když vaše jméno začíná stejným písmenem – nebo když se nechávají tetovat partneři a jméno jejich bývalého přítele nebo přítelkyně začíná na stejné písmeno. Pak si člověk může s někým vyměnit pořadí.

Tyhle důvody mohou znít banálně, ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].