Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Příští stanice: Brexit?

Kampaň za odchod z EU je stále pozadu, ale nabírá tempo

Jestli je členství tak výhodné, proč Cameron začal mluvit o Brexitu? • Autor: REUTERS
Jestli je členství tak výhodné, proč Cameron začal mluvit o Brexitu? • Autor: REUTERS

Takhle to být nemělo. Podle plánu se měl David Cameron triumfálně vrátit z Bruselu s reformami pozice Británie v EU a pak se měl s plnou silou vrhnout do kampaně za setrvání. Většina konzervativních poslanců a voličů by – i když neochotně – přešla k němu. Se silnou podporou labouristů a liberálních demokratů i byznysu a odborů by pak v referendu 23. června s velkou převahou zvítězil.

To se pořád může stát. Většina průzkumů (a sázkové kurzy ještě víc) stále favorizuje tábor „zůstat“, přestože po Cameronově návratu z Bruselu nastal pokles, sice malý, ale předpokládaný. Zastánci setrvání jsou přesvědčeni, že až přijde řeč na pracovní místa, budou mít navrch. Tento názor potvrdil Mark Carney, guvernér Bank of England, který minulý týden prohlásil, že Brexit by byl největším domácím rizikem pro stabilitu ekonomiky. Kampaň za setrvání přesto v prvních týdnech neběží hladce.

Víc než se čekalo

Potkalo ji několik malérů. Pod proevropským provoláním vedení stovky největších firem londýnské burzy se sešlo pouhých 36 podpisů. Dopis od vojenské vrchnosti sdělující, že EU je důležitá pro bezpečnost státu, byl k ničemu – jeden signatář totiž řekl, že jej ani nečetl. Suspendaci šéfa Britské obchodní komory, který se vyjádřil pro Brexit, údajně zařídila Downing Street. A lord Rose, předseda kampaně za setrvání Britain Stronger in Europe, působí často nekompetentně.

Ještě nepříjemnější byla reakce na Cameronovu dohodu. Vláda doufala, že pro odchod bude hlasovat přibližně 80…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].