Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Lže, jako když Babiš

Ortel nad svérázným zachráncem české politiky budou muset vynést až voliči

V posledním týdnu jsme dostali možnost pochopit, proč si Andrej Babiš draze koupil dva celostátní deníky. Jako běžný politik bez vlastního mediálního domu by teď čelil frontální kritice, která by ho možná dostala do těžké politické defenzivy. Díky zdrženlivosti svých novinářů může říkat, že si na něj zasedla pouze část médií. Sázet na Babišovu rezignaci tedy není příliš rozumné. Přesto celý příběh stojí za zvýšenou pozornost. Od legendárního televizního vystoupení bývalého místopředsedy ČSSD Michala Haška, který do kamery tvrdil, že nebyl po volbách na spikleneckém jednání u prezidenta v Lánech, totiž nepadla ve vysoké české politice tak flagrantní lež, jakou teď podle všeho předvádí šéf oblíbeného hnutí ANO.

Ten příběh je vlastně docela zábavný. Pyšný miliardář se demonstrativně naštve a založí politickou stranu s tím, že do politiky konečně vnese poctivost. Svým konkurentům vynadá do zlodějů a podvodníků. Kromě jiného slibuje i čestné a rozumné zacházení s evropskými dotacemi. Pak ale vyjde najevo, že ještě před vstupem do politiky jeho firma zřejmě trapně přikrádala: vytvořila společnost s neprůhlednou strukturou vlastnictví, aby mohla pro svého majitele požádat o evropské dotace na stavbu luxusního venkovského sídla s názvem Čapí hnízdo.

Babiš je dnes na Čapím hnízdě jako doma, zároveň ale popíral, že by nemovitost byla jeho. Pak se ovšem nechal nafilmovat, jak se farmou chlubí před zahraničními velvyslanci jako se svým nejlepším nápadem. Navíc návaznost na jeho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].