Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Kam se všemi těmi penězi?

Česko se může těšit na dobu levných půjček

Kdo chce v Česku začít podnikat, může se radovat. I ten, kdo chce svůj už zaběhlý podnik posunout někam dál nebo si chce půjčit na bydlení. Zkrátka kdokoli, kdo si chce vzít od banky úvěr. Po čtvrtečním rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) je Česko o krok blíž k dostupnějším půjčkám všeho druhu. ECB totiž ještě o něco snížila (na –0,4 procenta) už tak záporné úrokové sazby, nástroj, který komerční banky nutí zbavovat se peněz, které si u nich klienti ukládají – tedy nejčastěji je půjčovat, a pouštět tak „do světa“.

Česká národní banka (ČNB) sice záporné sazby ještě nezavedla, ale rozhodnutí evropských kolegů ji k tomu postrkuje a její rozhodnutí se očekává nejpozději v řádu týdnů. „Záporné úrokové sazby“, v posledních měsících často skloňované sousloví, jsou ovšem hodně tajemným a nevyzpytatelným nástrojem. Takže to všechno s sebou nese několik „ale“.

Dostane se na každého

Záporné sazby v praxi znamenají, že komerční banky musí té centrální platit za to, že si u ní ukládají klientské vklady, a proto se jim „nevyplatí“ klientské peníze držet. V Česku je teď sazba těsně nad nulou, na 0,05 procenta, a členové rady ČNB naznačují, že se jim do záporných hodnot jít nechce. Mohou k tomu být nicméně donuceni zvnějšku. Pokud se po kroku Evropské centrální banky rozhodnou investoři a spekulanti kvůli nezápornému úročení ve velkém měnit svá eura na české koruny, hodnota koruny poroste. ČNB ale trvá na svém závazku, že minimálně do poloviny příštího roku udrží kurz…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].