Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Jsi pod čarou

Jednotné přijímačky jsou tady. Když budou kraje chtít, mohou nahnat děti do učilišť.

Sněmovnou prošla novela školského zákona, která mimo jiné zavádí jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) převzala tenhle nápad od svého předchůdce Marcela Chládka. Ten plánoval, že stát stanoví minimální počet bodů v testech z matematiky a z českého jazyka a literatury. Je to tvrdé síto, protože děti, které by se ocitly pod čarou, by musely zapomenout na studium maturitního oboru. A má jeden zásadní veřejný efekt: zmíněná dvě čísla by dokázala jako mávnutím kouzelného proutku zaplnit poloprázdná tuzemská učiliště.

Valachová sice smrtící nástroj z novely vypustila, ale současně nic nebrání krajům, které většinu škol zřizují, aby minimální počet bodů pro přijetí do maturitního studia stanovily samy.

Jednotné přijímací testy vyvíjí státní Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT). Jeho ředitel Jiří Zíka si od změny slibuje „o něco spravedlivější systém“, než jsou známky z jednotlivých – velmi různorodých – škol, které dnes při přijímání studentů hrají zásadní roli. A pak data pro statistiku o tom, jak úspěšné uchazeče které školy přijímají.

Zíka přiznává, že za jistých okolností by jednotná zkouška mohla děti na učiliště ve fi nále natlačit. Záleží totiž na tom, jak se k ní postaví kraje, které většinu středních škol zřizují. Pokud ředitelům doporučí, že pro přijetí k maturitnímu studiu je třeba vysoký počet bodů v testu, bude vše jasné. „Všichni víme, že ve školství se doporučení rovná rozkazu,“ říká Zíka. Na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].