Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Fakta o americké ekonomice

Sanders i Trump se překvapivě shodují na tom, jak podpořit růst

Energie, která na obou stranách politického spektra pohání americkou prezidentskou kampaň, podle všeho vyvěrá ze zoufalství nad stavem ekonomiky. A pokud se jedná o tuto základní otázku, pak je poselství Bernieho Sanderse a Donalda Trumpa překvapivě podobné: americká ekonomika nefunguje.

Je ale taková analýza vůbec správná? Americká ekonomika vytvořila od roku 2010 14 milionů pracovních příležitostí v soukromém sektoru. Nezaměstnanost klesla na pět procent a počet Američanů žádajících o dávky v nezaměstnanosti vloni dosáhl nejnižší hranice za posledních 42 let. Dow Jonesův index se během funkčních období Baracka Obamy více než zdvojnásobil, což představuje jeden z nejlepších výkonů burzy během vlády jakéhokoli prezidenta. Realitní a stavební trhy jsou silné, trh s automobily prožívá boom, stoupat dokonce začaly i mzdy.

Hlavním dilematem Spojených států je skutečnost, že zisky pramenící z růstu, nízké inflace a technologické produktivity jsou široce rozloženy na celou populaci. Levné zboží a skvělé technologie jsou přínosem pro všechny. Náklady – ztráta zaměstnání a snižování mezd – se ale koncentrují na užší vrstvu obyvatel. A právě hlasy těchto pochopitelně rozhněvaných lidí slyšíme v posledních dnech na předvolebních shromážděních.

Bankám se daří

Současné oživení je mnohem méně výrazné, než tomu bývalo v minulosti. Mnozí ekonomové to ale od počátku předvídali a upozorňovali, že zpomalení ekonomiky způsobené finanční krizí vždy otřese důvěrou spotřebitelů i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].