Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Babišova mantra

Hrozí pád vlády, či šéf hnutí ANO jen pláče?

Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Andrej Babiš prohlásil, že neví, jestli se mu chce ještě ve vládě být, když jsou na něj všichni tak zlí. A opět zopakoval svou mantru, že se proti němu všichni spikli, protože je jiný, netradiční, odvážný. Důvodem předsedovy rozladěnosti je kritika od premiéra za pomalý postup při přípravě zákona o hazardu či řešení mýta na dálnicích. Babišovi se nelíbí ani plány na přijetí zákona o střetu zájmů, který by ho poškodil. Proto říká, že musí zvážit, jestli se mu ještě chce v koalici setrvat. Jeho slova nelze brát na lehkou váhu vzhledem k tomu, že se obecně traduje, že na pádu vlády by nejvíce vydělal právě on. Má tedy vláda skončit? A pomohlo by to hnutí ANO v budoucnu?

Nelze nic předvídat

Chvílemi se nelze zbavit dojmu, že český ministr financí Babiš žije v nějakém paralelním vesmíru, kde je na něm lidstvo závislé, a proto ho nesmí opustit. Když nedávno pro Financial Times hrdě přiznal: „Strana jsem já,“ nabízela se úvaha, že tím myslí i: „Stát jsem já.“ Když tedy neustále naznačuje, že by také mohl odejít, nezbývá nám nic jiného než mu stejně, jako to udělal britský novinář, říct: Tak prostě běžte.

Dnes už je jasné (dejme stranou, že to bylo zřejmé od začátku), že žádnou větší změnu na politickou scénu nepřinesl. Výkon jeho strany není tragický a ani on sám není nejhorším ministrem financí, jakého jsme kdy měli. Rozhodně se ale nestal nositelem nějaké pozitivní politické změny. Jediné, co přinesl navíc oproti konkurentům, je obrovský střet zájmů a nesnesitelné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].