Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

A příště občan Zeman

Miloš Zeman u soudu neprokázal, že novinář Ferdinand Peroutka napsal článek Hitler je gentleman, v němž měl podle prezidenta projevovat fascinaci vůdcem třetí říše. Soudkyně konstatovala, že jde o lež, a za lháře označila právě prezidenta. Je to přitom paradox: i když viník je jasný, za svá slova se nemusí omlouvat. Soudkyně totiž nařídila omluvu Kanceláři prezidenta republiky a za činy hlavy státu se tak de facto bude muset kát český stát.

Než k tomu dojde, bude ještě dlouho trvat, protože Miloš Zeman prostřednictvím svého mluvčího již vzkázal, že se odvolá k vyšším soudům, a lze tedy očekávat, že právní bitva se povede řadu dalších měsíců. Ani na jejím konci – když soudy posvětí prvoinstanční rozhodnutí – však Zeman nebude muset říci: Promiňte.

Fakt, že se hlava státu bude moci schovat za svoji kancelář, vyvolal zajímavou právní otázku. Znamená to tedy, že prezident může kdykoli říci cokoli a je za to zcela neodpovědný? A jestli ano, nepovede to k dalším podobně neuváženým vyjádřením?

„Aby se omlouvala Kancelář prezidenta republiky, to je fraška,“ komentoval rozhodnutí soudu na svém twitterovém účtu ústavní právník Jan Kudrna s tím, že měl být žalován přímo Miloš Zeman. Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová to původně zvažovala, nakonec ale touhle cestou nešla. „Bála jsem se, že by to u soudu neprošlo,“ říká.

Prezident je podle Kaslové a jejího právníka za své politické vystupování v úřadě nežalovatelný. Je navíc chráněn speciálním druhem prezidentské…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].