Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Víc hlav weQ

Sdílení je nové vlastnictví. Doposud se každý snažil mít vše pro sebe. Své auto a svůj úspěch a svoje výhody. Teď se ale dělíme, protože sdílená radost je dvojnásobná radost, a jedině sdílením budeme šťastnější a lepší. A když se dělíme, tak o všechno, i o chytrost – každý dá, kolik má k dispozici. IQ je pro individualisty trčící v minulosti. Do nastupujícího roku vyrážíme s weQ. Vymyslela to německá agentura Trendbüro – a hned to sdílí.

Nejsou první, někdo tomu říká právě weQ, někdo kolektivní inteligence a inteligence hejna, každopádně jde o to, že víc hlav víc ví. Například: Divoké včely hledající, kde se usadit, rozhodují společně. V osmdesáti procentech případů si z možností, jež mají k dispozici, vyberou tu nejlepší. A to včely nejsou žádní géniové. Lékaři géniové někdy jsou a častěji se aspoň domnívají, že jsou. Přesto využívají Sermo, platformu, kde se mohou poradit s kolegy. Když doktor neví, položí otázku. Síť zabzučí a z roje vypadne optimální řešení. Dobrá zpráva pro pacienty: zřejmě to opravdu funguje.

Své znalosti sdílíme na Wikipedii, zkušenosti se šlápotami v hotelové posteli na TripAdvisoru a na Kickstarteru kolektivně rozhodujeme, kdo dostane šanci. Začíná také platforma UNU, kde bude možné dostat odpověď na jakoukoli otázku. Kdo vyhraje zítra hokej? WeQ ví.

Když je řeč o chytrosti, stěží si přitom zastírat, že někdo jí má víc než jiný, přičemž někdo jí nemá až tak moc. Zjistilo se, že totéž platí o skupinách a rojích. Zkoumá to například Centrum…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].