Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Autor: Sebastian van Damme
Autor: Sebastian van Damme

DŮM

Radnice – stavebnice

Rotterdam je New York nad Mázou. Na radnici tu již nějakou dobu skoro nepoužívají papíry a náležitě progresivní je i nová budova úřadu zvaná Timmerhuis. Občan vejde do otevřeného atria, vystoupá po širokém schodišti, přes ocelovou konstrukci pohlédne na nebe a v otevřené kanceláři najde svého úředníka, s nímž jednoduše, transparentně a digitálně vyřídí vše potřebné. Hlavním architektem je Reinier de Graaf, partner kanceláře OMA, který miluje paneláky. Také Timmerhuis je z prefabrikovaných dílů.

Autor: Sebastian van Damme
Autor: Sebastian van Damme

ČLOVĚK

„Vzducholodě jsou minidisky oblohy.“

Will Wiles, novinář a spisovatel na portálu Dezeen.com. Nezdá se mu, že se tolik designérů a inženýrů v poslední době snaží oživit a inovovat vzducholodě. Podle něj je to cesta, která se už dávno ukázala jako slepá. Stejně jako malé nahrávací disky, jež také definitivně vymřely a nikdo je nekřísí.

VĚC

Bestseller designu

Cibulák je tradiční vzor porcelánu podle čínských motivů. Rorschachův test jsou skvrny, které se využívají na testování osobnosti. Když se obojí spojí, vznikne Rorschachův cibulový vzor, který na hrníčky udělala designérka Martina Žílová. Loni před Vánocemi prodávali na portálu Czechdesign.cz dárky od českých designérů. Rorschach s cibulákem byl bestseller.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].