Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Rostliny chtějí sníh

Co udělají holomrazy s probouzející se přírodou

Kvetoucí muškáty za okny, sedmikrásky v trávě, zářící keře zlatého deště. Letošní Vánoce opravdu nebyly jako z obrázků Josefa Lady. A meteorologové předpovídají, že na ochlazení se máme připravit až po silvestru. Čekají ale spíš holomrazy než sněhové závěje.

Teploty, které se teď dlouho držely kolem deseti stupňů, by o prvním víkendu roku 2016 měly spadnout v průměru na minus pět. Podle mluvčího Českého hydrometeorologického ústavu Petra Dvořáka to není nijak výjimečný jev. „Stává se, že teplý ráz zimy naruší chladná epizoda,“ vysvětluje. Ta letošní prý rozhodně nebude tak dramatická jako v roce 1978. Tehdy spadla teplota z patnácti stupňů na minus dvacet a mrazivé počasí trvalo celý leden, pamětníkům se možná vybaví tehdejší uhelné prázdniny. Tentokrát nebude propad tak velký, navíc má ochlazení trvat jen nějakých pět dní.

„Na zahradě nám už skoro raší meruňka,“ říká Milan Štech z katedry botaniky Jihočeské univerzity. „Pokud otevře pupeny dřív, než přijdou mrazy, bude úroda pryč.“ Uklidňuje ho nicméně fakt, že rostliny reagují nejen na teplotu, ale také na světlo, kvést se chystají, teprve když ho začne přibývat. Proto je víc zasáhnou pozdní mrazy. „Před dvěma roky zmrzly letorosty dubů, nebyly pak žaludy. Někdy před patnácti lety bylo v lednu tak teplo, že prášily lísky, pak přišel mráz a nebyly ořechy,“ vzpomíná Štech.

Oba odborníci se shodují, že víc než změna teplot škodí rostlinám sucho. „Máme za sebou velmi suchý rok, chybí zhruba třetina srážkového úhrnu,“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].