Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Společnost

Prostě Plac

Jak Dan Dittrich proměnil svůj život v nekonečný film

Zjistil jsem, že dům nepotřebuju.
Zjistil jsem, že dům nepotřebuju.

Představte si, že máte vysněné místo v přírodě, kde byste chtěli žít. Kdysi na něm stával dům, jeho základy ještě vystupují z křoví. Neplánujete žádnou obludnou stavbu s tenisovými kurty, jen malý dům v duchu okolní krajiny. A přesto se vám nepodaří vyhovět všem stavebním předpisům. Stavba se nepovoluje. Co dál?

Část lidí by svůj plán v takové situaci vzdala, jiní by možná stavěli načerno a doufali, že úředníci dodatečně přimhouří oko. Herec a majitel několika divadelních kaváren Dan Dittrich ale nechtěl porušovat zákon. Ze zdánlivě neřešitelné situace našel jinou cestu. Velmi neobvyklou, zato legální a v důsledku nečekaně zábavnou. Se svými přáteli buduje nedaleko České Lípy už čtvrtým rokem místo, jaké se ve zdejších končinách jen tak nevidí.

Ložnice po Karlovi

„Až tam přijedem, nelekněte se, teď v zimě to připomíná cikánský tábor,“ varuje rozcuchaný čtyřicátník s černým kulichem, zatímco jeho starý mercedes klouže podmáčenou polní cestou. Jsme na Českolipsku, v kouzelném kraji kolem Bobřího potoka, který napájí soustavu jednadvaceti holanských rybníků roztroušených mezi skalami, listnatými lesy a zbytky někdejších německých mlýnů a chalup.

Kouzelná krajina kolem Bobřího potoka.
Kouzelná krajina kolem Bobřího potoka.

Některé hráze rybníků jsou provalené a na nezpevněné cestě se místy drží voda. „V klidu, tohle projede všechno,“ ujišťuje řidič, když se kola vozu ponoří do hluboké louže. Následuje vášnivá přednáška o tom, že jeho mercedes model 124 je poslední…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].