Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Mistři světa v konopí

Léčebná marihuana nám nastavuje zajímavé zrcadlo

Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Kdo si někdy zakouřil konopí (a tento text k tomu v souladu s paragrafem 287 rozhodně nechce nabádat), ví, že se občas dozví zajímavé věci o sobě samém. A podobné zrcadlo marihuana dokáže nastavovat i směrem ven. O Česku nám například sděluje pár věcí, na něž můžeme být pyšní. A taky pár, které je načase vylepšit.

Krátce před Vánocemi přinesla média zprávu o založení Mezinárodního institutu pro konopí a kanabinoidy (ICCI) v Praze. Jde o vědeckou instituci, která má zkoumat léčebné využití marihuany. Konkrétní strategie a projekty se budou teprve vytvářet, ale pro začátek se chce institut věnovat třeba lepšímu pochopení aktivních látek v rostlině (pětina z nich je zatím neznámá) nebo zkoumání jejího využití při léčbě ran a kožních nemocí.

Zakladatelům ICCI se podařilo sehnat amerického investora, který slíbil věnovat celkem půl miliardy korun během pěti let. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, který se založení institutu zúčastnil, to označil za největší soukromou investici do zdravotnického výzkumu za poslední léta.

Volíme Česko

Je to skvělá zpráva pro pacienty. Využití konopí v léčbě se dosud hodně řídilo zkušenostmi, experimenty či intuicí. Ověřených vědeckých dat máme málo, což vytváří prostor pro různé mýty a přehnaná očekávání. Je načase dozvědět se víc faktů.

Neméně povzbudivá je ovšem také vizitka, kterou založení mezinárodního institutu Česku vystavuje. Američané si nás nevybrali náhodou, o investici tohoto rozsahu jednali i s jinými zeměmi.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].