Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Pacienty jsem posílal do hrobu

Faltýnek: Média, jež vlastní Andrej Babiš, jsou k hnutí ANO nejkritičtější

Média, jež vlastní jeho šéf Andrej Babiš, jsou k hnutí ANO nejkritičtější • Autor: Milan Jaroš
Média, jež vlastní jeho šéf Andrej Babiš, jsou k hnutí ANO nejkritičtější • Autor: Milan Jaroš

„Vědecká komunita se novým poznatkům hodně bránila, protože spousta lidí si udělala kariéru na tom, že lidem říkali, ať jedí margarín místo másla,“ popisuje napětí ve svém oboru šéf katedry výživy z Harvard School of Public Health Walter Willett. „Když jsem byl v osmdesátých letech praktickým lékařem, dělal jsem to i já. A bohužel jsem své pacienty posílal předčasně do hrobu.“

Tato silná Willettova slova zaznívají v článku Petra Třešňáka „Hledá se zdravé jídlo“, který najdete na str. 44–50. Petr se zaměřil na zodpovězení otázky, proč se odborníci na výživu tak často mýlí.

Vaší pozornosti také doporučuji rozhovor Marka Švehly se šéfem poslanců hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem. Mimo jiné v něm vysvětluje, proč jeho uskupení nic neví o zahraniční politice, jak to vypadá, když člověk maká, a pan Faltýnek rovněž zaujal tvrzením, že má analýzu, která prý dokládá, že média, jež vlastní jeho šéf Andrej Babiš, jsou k hnutí ANO nejkritičtější.

Zábavnější tezi zřejmě už v čísle nenajdete, ale i vážná témata stojí za to číst. Kolega Tomáš Lindner například píše o tom, jak Západ mění přístup k vojenským intervencím v zahraničí. Po zkušenostech se zásahem v Iráku či Libyi rapidně poklesla ochota někde vojensky zasahovat, což část expertů označuje za rozumné. Zároveň se ale množí argumenty, že absence zásahu v Sýrii vedla ke vzniku Islámského státu. Jak na tom tedy nyní jsme a co bude dál? Hledání odpovědí najdete v textu na str. 17–20.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery,

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 9/2015 pod titulkem Editorial: Pacienty jsem posílal do hrobu