Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Praha a tragický omyl

Bezpečné nebe, které si momentálně užíváme, bohužel nemají na východě Ukrajiny

Přestávka při vyklizovacích pracích. (Karlovo náměstí) • Autor: Stanislav Maršál / Vojenský historický ústav
Přestávka při vyklizovacích pracích. (Karlovo náměstí) • Autor: Stanislav Maršál / Vojenský historický ústav

Je to už sedmdesát let, co byla naposledy (a doufejme, že trvale naposledy) bombardována Praha. „Po náletu amerických bombardérů mělo hlavní město tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava víc obětí než anglické Coventry, které je kvůli bombardování německou Luftwaffe z roku 1940 považováno za symbol barbarského útoku na civilisty. Důvod nečekaného náletu našich spojenců je dodnes zahalen spoustou nejasností. Tohle je nejpravděpodobnější verze příběhu,“ píše úvodem svého textu Jan H. Vitvar na str. 50–58 a já vám jeho článek velmi doporučuji.

Bezpečné nebe, které si momentálně užíváme, bohužel nemají na východě Ukrajiny, kde boje neustávají. Některé vesnice a města jsou téměř srovnané se zemí. Jiné žijí už více než rok ve strachu, že se přes jejich domovy přežene nové bitevní pole. „Nenávist k nikomu necítím a zapomenu na všechno,“ říká Boris Suchov z Doněcku, „chci jenom jedno: vyšetřování těch armádních velitelů, kteří nařizují ostřelovat obydlené čtvrti. Vím, že je válka, ale i válka má svá pravidla, a tihle lidé je porušují.“ Tolik slova jedné z postav reportáže Tomáše Brolíka z bojujícího východu Ukrajiny. Pro Tomáše je to bohužel už několikátá cesta do míst, kde lidé ztrácejí naději, že se vše podaří brzy vyřešit a oni budou moct klidně žít.

Závěrem tři zprávy, jež se týkají Respektu. Možná jste si už všimli, že se na naše stránky vrátily články časopisu The Economist, se kterým jsme se domluvili na pokračování spolupráce. Druhá zpráva mě těší ještě více, Petr Třešňák získal Cenu Ferdinanda Peroutky. Spolu s ním ji letos obdržel i náš kolega ve vydavatelství, moderátor DVTV Martin Veselovský. Oběma gratulujeme.

Cena Ferdinanda Peroutky 2015 • Autor: Respekt
Cena Ferdinanda Peroutky 2015 • Autor: Respekt

Také bych vás ještě rád upozornil na první díl webového diskusního pořadu Respektování, který byl na téma: Jaké zahraniční konflikty ohrožují naši bezpečnost? Mými hosty v debatě byli ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Petr Kratochvíl, politický geograf Michael Romancov, ředitel české pobočky Lékařů bez hranic Pavel Gruber a editor Respektu Martin M. Šimečka. Debatu najdete na www.respekt.cz/respektovani.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery,

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 7/2015 pod titulkem Editorial: Praha a tragický omyl