Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Kondom ne, raději extázi

Češi se přestali bát AIDS a nemoc se šíří rychleji než dřív

Virem HIV se v Česku každoročně nově nakazí třikrát víc lidí než před deseti lety. Dvě stě třicet nemocných již na AIDS zemřelo, HIV pozitivních je momentálně více než 2500. Přesto svého času velmi obávaný virus stále méně Čechů vnímá jako riziko. Plyne to z nových dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

První případ nákazy HIV se v Praze objevil v roce 1985 a v šoku z nemoci, která zásadně souvisí s nevázanou sexualitou, se celá devadesátá léta nesla v duchu masivních osvětových kampaní. Prudké šíření se podařilo zpomalit, posledních 15 let se ale trend obrací.

Přijít na kloub tomu, jak Češi AIDS vznímají, se SZÚ letos pokusil v průzkumu mezi 1600 teenagery. Vyplynulo z něj, že drtivá většina ví, jak se HIV přenáší, každý třetí ale mylně považuje za účinnou ochranu před nákazou hormonální antikoncepci. Loňský průzkum agentury Ipsos současně ukázal, že kondom pravidelně používá pouhých 15 procent Čechů, k náhodnému nechráněnému sexu se však přihlásil každý druhý. Většina Čechů se o zdravotní stav svého partnera nezajímá - zda je HIV pozitivní, se ptá jen každý třetí, test na pohlavní choroby vyžaduje jen jedno procento. Většina se spoléhá, že jeho zdravotní stav odhadne podle „zodpovědného chování“.

Utančit se k smrti

Nakažených začalo silně přibývat zhruba před 15 lety, tedy v době, kdy byl objeven lék, který dokáže vir v těle „uspat“ (ale rozhodně ne vyléčit). Výrazně také klesla podpora prevence – pakliže na ni stát v roce 1994 vyhradil 63 milionů korun, v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 60 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].