Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Putin je gambler, kterému přestalo přát štěstí - rozhovor s Radosławem Sikorským

S bývalým polským ministrem zahraničí Radosławem Sikorským o Schengenu, Ukrajině a Putinovi a o napětí mezi naším regionem a Západem

Radoslaw Sikorski • Autor: Matěj Stránský
Radoslaw Sikorski • Autor: Matěj Stránský

Váš bývalý premiér Donald Tusk prohlásil, že EU je v krizi, Schengenu hrozí rozpad a čas pro řešení se rychle krátí. Je to tak vážné?

Ano. Problém Schengenu je v tom, že se může zhroutit vinou třeba i jednoho jeho člena, který nedodržuje pravidla. Prezident Tusk má pravdu, když říká, že pro záchranu Schengenu musíme posílit ochranu jeho vnějších hranic. To je podmínka pro to, aby se obyvatelé Schengenu cítili bezpečně. Ochrana vnějších hranic není luxus, ale zásadní nutnost.

To však vyžaduje vytvoření společných evropských sil na ochranu těchto hranic, čemuž se ale některé státy jako Řecko brání, protože ochranu hranic považují za otázku národní suverenity.

Já bych byl naopak rád, kdyby Španělé, Češi, Italové a další společně chránili vnější hranice EU, včetně polských.

Řekové to ale až dosud odmítali.

V takovém případě musí ovšem tyto hranice chránit vlastními silami dostatečně spolehlivě. A když to nějaký členský stát nedokáže, musí být vyloučen ze systému.

Jde o to, že potřebujeme zavést pravidla, v nichž se závazky, k nimž se některá země zavázala, ale neplní je, budou vynucovat silou. Jinak systém zkolabuje.

Problém Evropy ale není jen v tom, že nezvládá společnou ochranu hranic. Horší je, že nemá dostatečně silnou zahraniční politiku, která by řešila problémy mimo území Evropy dřív, než dorazí například v podobě uprchlíků k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].