Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Hlava plná optimismu

Coldplay hrají na nové desce všem spokojeným lidem

Hudební ekvivalent Ikey.
Hudební ekvivalent Ikey.

Nikdy neměli ostych oslovovat masy a deska, na níž zazpívá i nejmocnější politik planety Barack Obama, slouží jako skvělý důkaz. Pouze s ročním odstupem od zasmušilého alba Ghost Stories se Coldplay vrátili se nahrávkou A Head Full of Dreams, která se snaží posluchače naplnit optimismem.

Touha těšit je vlastnost, která sice Coldplay zaručuje davy posluchačů, ale navždy znemožňuje kritické obci, aby je ocenila. S přehledem by vyhráli soutěž o nejvíce nesnášenou, a přitom superpopulární kapelu. Na jedné straně je 80 milionů prodaných desek a plné haly. Na té druhé straně sžíravé recenze renomovaných publicistů, kteří přeslazeným písním nevěří ani sloku a posmívají se spořádané imagi.

Coldplay jsou nejúspěšnější skupinou 21. století: poslední skutečně velkou stadionovou formací. Udrželi sestavu mužské rockové čtveřice i v době, kdy se to jeví jako překonaný formát a první lize showbyznysu vládnou sóloví umělci s tanečními žánry, odnožemi R&B a hip hopu. Ostatně z těchto stylů si Coldplay na své euforicky laděné novince A Head Full of Dreams půjčují nejvíc – a činí tak se svou obvyklou velkolepostí.

Jako Ford

„Coldplay jsou nejnesnesitelnější kapelou desetiletí,“ napsal Jon Pareles, kritik listu The New York Times, v recenzi na tehdy třetí desku X&Y – tedy nejprodávanější nahrávku roku 2005. Vášnivý a dodnes citovaný článek odmítá schematičnost písní i otřepaný trik frontmana Chrise Martina, který si melodie píše na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].