Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Vánoční rébus

Proč má Ježíšek na nákupech stále těžší práci

vanoce, darky, ilustracni foto • Autor: Matěj Stránský
vanoce, darky, ilustracni foto • Autor: Matěj Stránský

Češi jsou milovníci bohatých Vánoc. Za dárky pro své blízké utrácejí čím dál víc, letos to bude podle odhadů v průměru pět tisíc korun na hlavu. Jen internetové obchody se těší na tržby kolem 25 miliard korun a předvánoční výdaje nás tak pravděpodobně znovu vyšvihnou mezi evropské rekordmany – loňský průzkum zjistil, že za dárky vydáváme hned po Rumunech nejvyšší podíl průměrného platu ze všech zemí EU.

Vášeň pro utrácení ovšem ještě neříká nic o tom, jak nám tohle nakupování jde. Vydařený dárek se, jak známo, nepozná podle cenovky, ale spokojeného výrazu příjemce. A obdarovávání byla vždycky náročná disciplína. Dnes už sice nemusíme stát dlouhé fronty na nedostatkové zboží jako před listopadem 1989, ale úskalí nezmizela, jen se proměnila. I v čase hojnosti zůstává předvánoční trh bludištěm, do něhož se vydávají miliony poutníků s touhou potěšit své blízké a velmi nejistou vyhlídkou, že se to podaří. Tady je malý průvodce na cestu.

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Jak příjemné!

Pro obdarovávání existují různé a často překvapivé strategie. Příběhy o babičkách pletoucích všem potomkům stále stejné ponožky se tradují snad v každé rodině, méně se už ví, že podobně rovnostářský přístup razili i někteří velikáni naší historie.

Když v roce 1918 slavilo čerstvě zrozené Československo své první Vánoce, tisk prorokoval, že nová éra teď čeká osvobozený národ i pod stromečkem. „Dětem přinesly Vánoce velkou očistu,“ psaly Lidové noviny. „Nikdo jim nekupuje vojáčků, šavliček,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].