Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Rozhovor s Petrem Pavlem: Jak porazit Islámský stát

S generálem Petrem Pavlem o nedostatečnosti leteckých útoků, atmosféře lepších zítřků a o tom, proč by nemělo zkolabovat Rusko

generál Petr Pavel • Autor: Libor Fojtik
generál Petr Pavel • Autor: Libor Fojtik

Po teroristických útocích v Paříži se Brusel proměnil kvůli masivním bezpečnostním opatřením téměř v město duchů. Jste druhý nejvýše postavený muž v NATO, dotkla se nějak osobně i vás?

Minimálně. Můj ochranný tým se samozřejmě víc staral o mou bezpečnost, ale v kanceláři jsem byl tak jako normálně každý den.

Město bylo několik dní plné vojáků, transportérů a další techniky. Byl vidět nějaký problém ve sžívání armády a civilní společnosti?

Ne. Veřejnost v okamžiku, kdy se cítí ohrožena, vnímá přítomnost armády v ulicích spíš jako ujišťující prvek než jako rušivý element. Samozřejmě pokud by ta přítomnost trvala příliš dlouho a hrozba se nijak neprojevila, pak by asi i ta přítomnost vojáků začala vadit. V principu si myslím, že je potřeba najít rozumnou rovnováhu mezi zvýšenými bezpečnostními opatřeními a normálním koloběhem života. Protože není možné nechat se dotlačit hrozbou teroristických útoků k tomu, že naprosto převrátíme náš život. A budeme se vyhýbat veřejným místům a nebudeme organizovat sportovní, kulturní ani jiné události jenom proto, že by se tam případně mohlo něco stát. To bychom dovolit neměli.

Část džihádistů, která útočila v Paříži, operovala z Bruselu. Měla Severoatlantická aliance o těchto lidech nějaké poznatky?

NATO dostává informace o bezpečnosti v Belgii od místních zpravodajských a bezpečnostních složek prostřednictvím místního úřadu pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].