Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Nejasná budoucnost Schengenu

Řecko se může stát prvním státem, jemuž bude odebráno členství v klubu zemí bez hranic

Evropané si podle průzkumů cení na EU nejvíce svobody pohybu, tedy absenci hranic v rámci schengenského prostoru. A přesto se může stát, že budou hranice mezi členskými státy Unie obnoveny. Bez Schengenu ale, jak řekl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, „nedává smysl ani euro, protože lidé se nemůžou volně pohybovat, aby jednotnou měnu mohli využívat“. A evropští politici i analytici se pak shodují na tom, že zánik eura by odstartoval rozpad Evropské unie.

Vývoj v posledních týdnech se začíná ubírat právě tímto směrem, stavějí se ploty, zavírají mosty (mezi Švédskem a Dánskem) a obnovují hraniční kontroly navzdory tomu, že nejtěžší evropské politické váhy jako německá kancléřka Angela Merkelová či nejvyšší představitel EU Donald Tusk důrazně varují, že „Schengen je v sázce“ a času na jeho záchranu rychle ubývá.

Síla symbolu

Pravidla Schengenu sice umožňují dočasnou kontrolu hranic, z dočasné se však může stát trvalá, protože uprchlická krize nekončí. Na stole je už návrh EU na dvouleté období, během něhož si země budou moci své hranice uzavřít.

Prvním oficiálním krokem k řetězové reakci směřující ke zrušení Schengenu ale může být už brzy vyloučení Řecka z tohoto prostoru. Řecko totiž odmítá přijmout nabídku EU na vytvoření evropských hlídek pro ochranu jeho vnějších hranic, jimiž stále do Evropy proudí statisíce uprchlíků. Řecký důvod je typický pro mnohé státy: hranice jsou symbolem státní suverenity a Atény odmítají připustit, že by je mohl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].