Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Dilema muslimů

Američtí muslimové odsuzují násilí, ale předsudky vůči nim bují dál

Nejnovější akt děsivého násilí – minulý týden v San Bernardinu v Kalifornii – provedla dvojice muslimů, muž a žena. Ve Spojených státech žijí zhruba tři miliony muslimů, naprostá většina z nich jsou občané ctící zákony. Jak mají reagovat na útok manželského páru, který zabil 14 lidí?

Nejčastěji je slyšet hlas muslimů, kteří ihned a důrazně tyto barbarské útoky odsuzují. Jenže muslimsko-americká lídryně Dalia Mogahedová v rozhovoru s Chuckem Toddem z televize NBC zajímavě argumentuje, že je to nefér.

„Podle údajů FBI jsou pachateli většiny teroristických útoků v Americe bílí křesťané, muži… Po takových útocích neočekáváme, že je odsoudí lidé, kteří s těmito bělošskými křesťany sdílejí jejich víru a etnicitu. Předpokládáme, že jsou pobouřeni stejně jako všichni ostatní. A tentýž předpoklad bychom měli vztáhnout i na muslimy.“

Dvojí metr

Na muslimy je nahlíženo dvojí optikou a chápu, proč je to tak. Muslimští teroristé nejsou muslimové jen shodou okolností. Prohlašují o sobě, že motivem jejich činů je náboženství, citují náboženské texty, jež je k nim opravňují, a vybízejí jiné muslimy, aby je následovali na jejich krvavé pouti. Po celém světě existují skupiny šířící tuto nábožensky infikovanou ideologii. Za těchto okolností je důležité, aby většina muslimů, kteří hluboce nesouhlasí s džihádem, se takto také veřejně vyjadřovala.

Je však rovněž důležité mít na paměti, že na planetě žije 1,6 miliardy muslimů. Když vezmeme v úvahu celkový počet obětí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].