Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

JAK ZAJISTIT SVÝM DĚTEM ŠTĚSTÍ

RESPEKT 2/2015

To, co mě přimělo reagovat, je především příslib receptu na výchovu úspěšného dítěte a to, co rovněž v článku zaznělo, že pan Zacha má již několik stovek zájemců z řad rodičů o tento návod.

Důrazně varuji před jeho následováním jak hokejové rodiče, tak všechny ostatní rodiče, jimž záleží na svých dětech i na sobě a zdravých vztazích v celé rodině. To, co popisuje pan Zacha st. prostřednictvím článku, je téměř učebnicový příklad narcistického uspokojování potřeb rodiče, tedy potřeby najít a realizovat skrze své dítě smysl života, úspěch, ocenění apod. V případě pana Zachy st. je tato narcistická ambice uvedena do dokonalosti ještě tím, že skrze své „úžasné“ dítě se stává „úžasným“ mediálně známým rodičem, který je autorem nejen svého dítěte, ale též návodu na výrobu dalších dětí-projektů.

Oč tady jde? Dítě, které je takto vychováváno, uvízne v pozici dítěte navždy, neboť není vybaveno mechanismy vytváření vlastního názoru, vlastního rozhodování, neumí si vytvořit vlastní představy o sobě, o smyslu svého života, nemůže také svého rodiče opustit – především na mentální úrovni. Jednoduše řečeno, není odděleným subjektem a nemůže se stát dospělou osobností, aniž by se neustále muselo ptát, zda je dost dobré pro rodiče, trenéra, kamarády, nějakého guru apod. Z pohledu psychologa i laika jde o závislou osobnost.

Mgr. Ivana Lenerová,
psychoterapeutka

DESPEKT

RESPEKT 3/2015

Dlouhodobě mi vadí váš postoj k povinnému dětskému očkování. Zmiňované pokuty nic neřeší. Nyní se všude omílají komplikace očkování a samotné nemoci jako by byly zapomenuty. Dnes zřídka někdo vidí umírat kojence na infekční onemocnění – díky očkování. Dříve to však bylo běžné! Vážné komplikace po očkování bohužel existují, ale raritně – o několik řádů vzácněji než Komplikace nemocí samotných.

Hyperprotektivní rodiče, kteří se dnes snaží své děti před očkováním „ochránit“ by nejhůře ze všech nesli, kdyby jejich dítě skutečně onemocnělo, spoléhají na kolektivní proočkovanost a tyjí tak z přístupu zodpovědných a navíc na úkor dětí s imunitním handicapem, pro které skutečně je očkování nebezpečné. Brojíte proti zákonné povinnosti očkovat, ale jistě jedním dechem požadujete nejvyšší zdravotní péči. Korektním článkem můžete přispět k informovanosti laické veřejnosti, na niž naše zdravotnictví, dlouhodobě balancující nad propastí, nestačí. 

MUDr. Kateřina Šmejcová

VŠECHNO JE MOŽNÉ

RESPEKT 4/2015

V úvodu uvádíte, že lezci zdolali jako jedni z prvních volnou technikou El Capitan. Ve skutečnosti má El Capitan již desítky, nebo možná i stovky volných přelezů (první Lynn Hillová v roce 1993 cestou Nose). Tento současný výkon je významný hlavně kvůli tomu, že se zřejmě jedná o nejtěžší bigwallovou volně přelezenou cestu na světě. A cesta se jmenuje Dawn Wall, nikoli Down Wall. Nejde tedy ani tak moc o výstup na El Capa, ale o obtížnost této konkrétní cesty. Další z lezeckého pohledu zajímavostí je, že Tommy Caldwell se o vylezení této cesty snažil snad pět nebo i více let.

MUDr. Adam Hrubý

RÁNA OD HALÍKA

RESPEKT 4/2015

Vaše reakce na Halíka mně jen potvrdila, že v tom se nemůžeme shodnout. Váš bezbřehý liberalismus, kde už není místo pro jiné hodnoty než svoboda, svoboda… Jenže bez zodpovědnosti je to spolehlivá cesta k nihilismu. Opět z nás katolíků děláte omezené blbečky, kteří věří v nějaké bludy a nechápou svobodnou společnost. Že katolická církev nese důležité hodnoty do naší jedinečné euroamerické civilizace, se jaksi vytrácí.

Všichni ti, kdo jsou dnes adorováni (Koperník, Galileo, Hus a celá řada dalších), svoje vzdělání získali na katolických univerzitách a patřili mezi ty nyní opovrhované preláty. I ten liberalismus vznikl na náboženské půdě, jenže to se dnes neříká, to se nehodí do současného pohledu na svět.

Modlím se za vás všechny, ať dokážete dohlédnout za horizont našich dnů. Jen ty paradoxy mě nutí k úsměvu. V mém okruhu je dvanáct katolíků, kteří odebírají a čtou Respekt. Zajímal by mě poměr vyznavačů svobody mezi vašimi čtenáři a katolíky. Ale to jen tak na okraj. Jenom nechápu tu zaujatost a neznalost o víře v Boha, kterou u nás praktikuje nejméně pět procent národa. Mimo Evropu jsou ta čísla úplně jiná.

Cyril Pazderka, Jihlava

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].